Редовни пътници не са успели да се качат в един от най-ранните сутрешни пътнически влакове от Септември за София, тъй като влакът е бил пълен с гратисчии.

От гара Ихтиман в пътническия влак № 10122, обслюжван от нова мотриса "Дезиро" са се качили над стотина пътници и при спирането на мотрисата в гара Вакарел, която е следващата гара по маршрута на влака, е било невъзможно влакът да поеме още около 100 пътника, желаещи да пътуват към София.
 В гара Вакарел пътническият влак № 10122 е престоял 84 минути, тъй като пътниците от гарата не са допуснали влакът да потегли, съобщават от БДЖ.

Ръководството на компанията е организирало изпращането на допълнителна електрическа мотриса, за да бъдат обслужени пътниците от гара Вакарел, които не са успели да се качат.

При направената проверка по повод създалата се ситуация е установено, че в гара Ихтиман е издаден един-единствен билет за пътуване с пътнически влак № 10122, т.е. над стотина пътници са се качили във влака без превозни документи.

От БДЖ съобщават, че ще променят състава на този пътнически влак, за да може да се осигури нормалното обслужване на редовните пътници по маршрута Септември - София.
От 25-ти март пътническият влак № 10122 ще се движи в състав от шест второкласни вагона, вместо една нова електрическа мотриса.

Ръководството на железопътния превозвач подготвя официално писмо до кмета на община Ихтиман, в което ще помоли за съдействие при разрешаването на проблема с гратисчиите.

В допълнение към това, «Български държавни железници» ЕАД ще започнат засилени блокадни проверки в пътническите влакове между София и Септември.

Междувременно стана ясно, че изпълнителният директор на "Български държавни железници" ЕАД, Христо Монов, е назначил нов директор на дирекция "Безопасност, контрол и вътрешна сигурност" в дружеството.
Това е досегашният главен специалист по безопасността на превозите в Национална компания "Железопътна инфраструктура", Гено Генов.