Самолет Боинг 787 Дриймлайнер (Boeing 787 Dreamliner) на Японските авиолинии се е запалил малко след като се е приземил в Бостън, след полет от Токио, съобщават от авиокомпанията, цитирани от Би Би Си.

Пожарът е избухнал след прегряване на батерия в системата за допълнителна мощност.

От авиокомпанията заявиха, че няма пострадали пътници или членове на екипажа, тъй като те вече са били напуснали борда на самолета, когато той се е запалил.

Първоначално служител по поддръжката е забелязал пушек в задния край на кабината, което било потвърдено и от служител, усетил дим извън самолета, уточняват от Японските авиолинии.

Междувременно говорителят на Боинг Дъг Елша бе цитиран от АФП да казва, че компанията производител е "наясно със ситуацията" и че в момента работи с авиокомпанията, за да разберете повече за инцидента.

Дриймлайнер е един от най-модерните самолети, строени някога. Въпреки това, поредица технически проблеми много навреди на имиджа му.

Миналата година самолет на United Airlines бе принуден да направи аварийно кацане заради електрически проблем. През декември Qatar Airways заземи един от своите самолети Боинг 787 Дриймлайнер заради няколко производствени дефекта, причинили електрически проблеми.

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) заяви през декември, че е открила грешки и в системата за гориво на Дриймлайнер, които могат да доведат до изтичане на горивo върху горещите части на двигателя и пожар, да доведе до повреда на двигателя или просто до изтичане на гориво.

Анализатори смятат, че последният инцидент с полета на Japan Airlines е голям удар за Боинг.