Днес отбелязваме Международния ден на хората със Синдром на Даун. За първи път денят е отбелязан по време на VI световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората със синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година.

Денят - двадесет и първо число на третия месец не е избран случайно, а за да покаже, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка.

По този повод от Националната мрежа за децата призовават: "Сложете и носете днес ЦВЕТНИ чорапи. Снимайте се и качете снимката. Нека всички разберат за 21 март".

Искаме хората да говорят за Световния ден на хората със Синдром на Даун и можем да го направим ако всички ние обуем чорапи... НО НЕ КАКВИ ДА Е ЧОРАПИ... ярко оцветени чорапи, два различни чорапа, дълги, с апликации, 1 чорап... може би дори 3 чорапа заради 3те хромозоми. Просто нека това бъдат чорапи, които се виждат и хората ви питат.

Лесно е да се направи, независимо дали сте у дома, в детска градина, училище, университет, на работа, играете, пътувате, почивате или където и да е, присъединете се и кажете на своите приятели, семейство и колеги да направят същото!, призовават още иницаторите на инициативата.

Сдружението на родителите организира кръгла маса под надслов "Истинските родители не броят хромозомите - защо в България бебета със синдром на Даун се изоставят".

Според родителите, в родилните домове у нас все още битува практиката майките да бъдат притискани да се откажат от бебетата, родени със синдрома. Ако се създаде стандарт за лечението на тези деца, това ще намали предразсъдъците на медицинския персонал и частично ще реши проблема, смята неонатолога д-р Вяра Константинова.

"Сигурна съм, че ако има такъв стандарт за деца с генетични аномалии, това би улеснило отглеждането им. Абсолютно задължително е изработването на такъв стандарт, за да се знае в какъв момент от живота на тези деца какво да се проследява. При адекватни грижи, едно такова дете би се развивало съвсем добре и съвсем нормално, никой не би се отказал да го гледа, но истината е, че трябват много грижи и много труд от страна и на родители, и на лекари", посочи д-р Константинова, цитирана от БНР.

Синдромът на Даун е описан през 1866 г. от Джон Лангдън Хейдън Даун - британски лекар, генетик, който дава определение "монголизъм". Сто години по-късно е открита и допълнителната хромозома, така през 1965 г. хромозомната аномалия официално получава определението "Синдромът на Даун" в чест на своя пръв откривател.
Фамилията на доктора, обаче случайно съвпада с английската дума - "долу", затова дълго време в обществото битува невярното заблуждението, че хората със Синдром на Даун са умствено изостанали.