Подготвяна терористична атака срещу една или две църкви беше осуетена в Париж. Това разкри вътрешният министър на Франция Бернар Казньов, цитиран от френски медии.

„Терористична атака беше осуетена в неделя сутринта", каза Казньов на брифинг, цитиран от The Local.

Министърът добави, че е арестуван 24-годишен ислямски екстремист, който е заподозрян за подготвяне на терористичен удар. В задържания са открити много оръжия.

"В неделя сутринта в 13-и Парижки район полицията откри арсенал от оръжие в колата и дома му", уточни той.

Открити са и документи, които показват без съмнение, че заподозряният е планирал извършване на нападение, добави той.

Арестуваният е заподозрян също за убийство на млада жена, извършено малко преди да бъде задържан от полицията в неделя, каза още министърът. Става въпрос за фитнес инструктор в предградие на Париж. Вътрешното министерство съобщи, че е открито негово ДНК на мястото на престъплението.

24-годишният компютърен специалист живее във Франция от няколко години. Той е попаднал в полезрението на службите още миналата година, след като се е интересувал да отиде в Сирия. Следен е през 2014 и 2015 година, въпреки че не е открито нещо подозрително през този период.

Френски представител на силите за сигурност заяви, че заподозряният е арестуван, след като очевидно се е прострелял и се е обадил на линейка.

Според френския вестник Le Monde полицията се усъмнила, след като студентът извикал линейка в неделя сутринта в същия района в Париж заради огнестрелна рана в единия му крак. Задържаният е заявил, че е бил жертва на грабеж.

Объркана от случая, полицията тръгнала по следите от кръв до неговата кола, където е открила автомат „Калашников" и други оръжия.

Телевизия BFM TV информира, че при претърсването на дома му са открити няколко автоматични оръжия, бронежилетки и карта с подробности за всички полицейски участъци в Париж.

Смята се, че той е искал да удари църквите в квартала Villejuif.

Задържаният е студент от алжирски произход.

Прокуратурата в Париж ще даде пресконференция по случая около 16-17 часа местно време.