Подкрепяните от САЩ кюрдски сили са успели да вдигнат обсадата над планината Синджар в Северен Ирак, наложена от няколко месеца от "Ислямска държава", отваряйки изход за хиляди хора, хванати в капан там, обявиха кюрдските власти в автономния Иракски Кюрдистан, цитирани от ДПА.

Това е най-голямата военна победа срещу терористичната организация, която овладя големи части от Северен Ирак през юли.

„Кюрдските бойци пешмерга успяха да се свържат със своите братя от планината Синджар след започването на военната операция", заявил Масрур Барзани, ръководител на Съвета по сигурността в Иракски Кюрдистан.

Хиляди хора, основно членове на малцинството Йезиди, избягаха в планината през август, след като джихадистите превзеха северния иракски град Синджар.

Кюрдските сили пешмерга в сряда започнаха мащабна офанзива с цел да сложат край на обсадата на планината. Подкрепени от водените от САЩ въздушни удари, те искат да си възвърнат Синджар от „Ислямска държава".

САЩ започнаха въздушни удари срещу джихадистите през август, като месец по-късно разшириха своята въздушна кампания и на територията на Сирия, където "Ислямска държава" също контролира големи области.

„Операцията беше успешна и сега можем да евакуираме хората от планината на по-сигурни места, ако те желаят, като ние ще се опитаме да прочистим напълно от джихадисти цялата област", допълни Барзани.

„Ние информираме хората на Кюрдистан и хората по света, че враговете на Кюрдистан, враговете на човечеството и съвместното съществуване претърпяха голямо поражение", добави той.