Поне един социалист успя да очарова българския премиер Бойко Борисов - това е новият гръцки премиер Георгиос Папандреу.

Двамата са имали "сърдечна среща", както се изрази българският министър-председател, по време на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел.

"Искрено поздравявам гръцкия народ с избирането на подобен лидер", заяви Борисов, който откри срещата на информационните агенции от Югоизточна Европа и Черноморския регион, организирана от БТА.

Двамата са обсъдили бъдещето на проекта Бургас-Александропулис и са се обединили около становището, че той ще се реализира, само ако и Гърция и България са 1000% сигурни, че няма да навреди на екологията и природата на този, по думите на Борисов,"защитен и девствен" регион.

Министър-председателите са обсъдили и изявленията на Никола Груевски. Папандреу и Борисов са изразили готовност да се организира балканска среща под мотото "Не на омразата".

Припомняме, вчера Груевски увери, че Македония няма никакви териториални претенции - нито към България, нито към която и да е било друга съседна страна.

От думите на Бойко Борисов, стана ясно, че ЕК иска писмено да я информираме за движението на процесите около проекта "Южен поток".

Брюксел много внимателно следи ситуацията в Украйна във връзка с газа, обясни българският премиер.

По време на срещата на върха на европейските лидери са обсъдени и проблемите около финансовата криза.

"Лидерите в Европа са много скептични, че ще излезем на пролет от кризата", каза Бойко Борисов.
"Мерките, които правителствата предприемат трябва да продължат", допълни той.

Въпреки неблагоприятните прогнози за изход от кризата, европейските лидери се надяват на скорошно възстановяване на европейската икономика.

Климатичните промени също са били във фокуса на вниманието на срещата на лидерите на ЕС. САЩ, Индия, Китай, Русия солидарно трябва да участват в процеса заедно с ЕС.

"България е сред водещите страни в борбата с климатичните промени", смята още българският премиер.
Той подчерта, че сме затворили големите си заводи.

"Трябва да запазим екологията и природата", категоричен е Бойко Борисов.
Той каза още, че е обсъдена и ратификацията на Лисабонския договор от Чехия, последната членка на ЕС, която не бе дала благословията си за европейската конституция.

"Лисабонският договор ще направи ЕС по-силен", категоричен е българският премиер.