Арменската църква се подготвя да канонизира 1,5 милиона арменци, избити в началото на XX век в Османската империя, на фона на отказа на Турция да признае убийствата за геноцид, съобщава „Франс прес".

Церемонията - най-голямата канонизация в историята - е част от емоционалното отбелязване на 100 години от геноцида. Очаква се милиони хора, включително държавни лидери да отбележат годишнината от началото на трагедията в петък.

На 23 април ще бъде проведена служба по канонизация на мъчениците oт арменския геноцид, отбелязват от Арменската апостолическа църква и призовават всички арменци да участват в историческото събитие.

Службата ще се проведе тази вечер в основната арменска църква Ечмиадзин (близо до Ереван), която е построена през IV век - смята се за най-старата християнска църква в света.

След службата, която ще се води от патриарх Карекин II, жертвите на геноцида ще бъдат почетени с камбанен звън във всички арменски църкви по света и с минута мълчание.

Преди събитието патриархът заяви, че „Църквата признава това, което се е случило, и то е геноцид", допълвайки, че това ще бъде най-голямата канонизация в историята на Църквата.

Армения и арменската диаспора по света признават извършените убийства на арменци в Османската империя между 1915 и 1917 година за геноцид. Модерна Турция, наследник на империята, отказва да признае, че е геноцид.

Анкара се защитава, че 300-500 хиляди арменци и хиляди турци са загинали в гражданска, а не религиозна, борба заради надигането на арменци, подпомагани от руснаци, срещу управлението на Османската империя.

В петък се очаква стотици хиляди от целия свят да се присъединят към процесия по полагане на цветя и свещи пред паметниците, свързани с геноцида, в Ереван.

Също в Париж, Лос Анджелис и други градове по света ще се проведат подобни отбелязвания на трагичната годишнина.

Руският президент Владимир Путин и френският му колега Франсоа Оланд ще посетят Армения утре.

Повече от 20 държави, включително Франция и Русия, са признали арменския геноцид.