Текстовете за задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца да отпаднат от проектозакона за предучилищно и училищно образование. За това ще се борят от Национален съвет „Единство" по време на Второ четене на закона в парламента.

Ако все пак той бъде приет в този му вид, в който е сега, от „Единство" ще поискат от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху закона.

„Управниците да не очакват, че родителите ще се откажат". Тепърва ще става по-силен отпорът им", заяви Гергана Николова от съюза и призова:
„Нека не забравяме, че идват избори и ще се опитат да привлекат голяма част от родителите за свои гласоподаватели. С какви очи ще застанат пред тях в предизборните си обещания".

Стана ясно, че родителите тръгват в тази битка с твърдата подкрепа на Българската православна църква.
„Ако законът бъде гласуван на Второ четене, Светият синод също ще поиска от президента да наложи вето върху него. В най-кратък срок след гласуването ние ще се опитаме да интегрираме в своята инициатива и родителски организации, за да излезем с общо искане", заяви по време на пресконференция в БТА Десислава Панайотова, председател на просветния отдел на БПЦ.

Иконом Василий Сарян коментира, че Синодът твърдо застава зад тезите на организациите, защото те са в пълен синхрон с вижданията на Българската църква за възпитанието на децата. По думите му с въвеждането на новия закон за образованието, както и със закона за детето, ще се извърши един духовен геноцид върху децата. „Те утре ще пораснат и ще станат такива, каквито иска да е светът, а не такива, каквито бихме искали да бъдат те - личности и човеци в този свят", коментира още иконом Василий Сарян.

Според него, когато държавата ги отнеме от родителите на 3-4 години това означава, че родителите се превръщат в инкубатори, които само създават деца.
Според него въпросът е дали държавата е готова да поеме тази отговорност, защото излиза, че родителите нямат сили да отглеждат своите деца, а държавата иска да ги замести като родител. „Тези точки от закона трябва да отпаднат, защото нашето общество и държава не са на необходимата висота като социална и морална държава, за да се сравняваме с други държави, в които това може би е факт".

Гергана Николова коментира, че във финалния вариант на законопроекта остават два текста, които будят особена тревога. Единият е за задължителната предучилищна за 4-годишните, а другите са текстовете, забраняващи и предвиждащи рестрикции за съществуването на различни частни инициативи и форми на отглеждане на деца в предучилищна възраст.

Николова изтъкна, че родителите трябва да имат право на избор дали да си дадат детето в предучилищна възраст, когато то е на 4 години, или не.
„Законът предвижда децата да бъдат задължени да тръгват на предучилищна подготовка в година, в която навършват 4 години, което означава, че обхваща и деца на 3 години и 9 месеца. Това значи също, че под общ знаменател се слагат деца на 4,9 години, ако са родени през януари и деца с 1 година по-малки, ако са родени през декември същата година", обясни още Николова.

Тя призова образователната система у нас да се организира на принципа на свободния пазар и конкурентоспособността между различните форми и методи на образование.

От Национална асоциация на ресурсните учители също изразиха сериозните си опасения за образованието на децата със специални образователни подробности и дейността на ресурсните учители в България.

Те поясниха, че със законопроекта се планира създаването на екипи в училищата, които сами да оценяват специалните подробности на децата без в него да участват родителите, както и че, за да се отчете фактът, че в училищата липсват подобни специалисти, които са компетентни да оценят равнището на развитие на тези деца и още по-малко да планират индивидуализиране на образователната програма.