Да бъде въведена такса за обработка на рецептите поискаха делегатите на третия редовен конгрес на Българския фармацевтичен съюз, който се състоя край Варна.

Те излязоха с декларация, в която обобщиха всички искания на съсловната организация, които ще бъдат представени пред парламента, премиера и министъра на здравеопазването, съобщи БиТиВи.

Като акцент в документа е посочено необходимостта от фиксиране на крайните цени на лекарствата, които са по лекарско предписание.

На срещата Мирослав Ненчев беше преизбран за председател на Българския фармацевтичен съюз, допълва БНР.

Той посочи, че таксите може да бъдат един или два лева, а в някои страни от Европейския съюз достигат 7 евро. Найденов обясни, че тези такси ще позволят на фармацевтите да са консултанти на пациентите, а не просто продавачи на лекарства.

Фармацевтите настояват още държавата да предотврати картелните споразумения в тази сфера, както и създаването на вертикални структури от производители, които са едновременно търговци на едро, търговци на дребно на лекарствените продукти.

Мирослав Найденов съобщи още, че започват фалити на аптеки. Само за последния месец в София са фалирали 30, добави председателят на фармацевтичния съюз.