АЕЦ Козлодуй няма проблем със зимната подготовка на реакторите, заяви пред депутатите от парламентарната енергийна комисия заместник-председателят на съвета на директорите на АЕЦ Козлодуй Йордан Георгиев.

Пети и шести реактори са презаредени и няма проблем да работят до следващото лято без спиране за презареждане, заяви Георгиев.

Трети и четвърти блок ще бъдат спрени в нормална технологична последователност.
Процесът включва спиране и изключване от системата и в последствие привеждане от горещо в студено състояние в нормална технологична последователност, обясни Георгиев.

Самото извеждане от експлоатация ще стане съгласно проекта за извеждане от експлоатация.
Проектът се изготвя и след като бъде приет от възложителя се представя в Агенцията за ядрено регулиране и след като операторът получи разрешение за извеждане от експлоатация той пристъпва към тези дейности, уточни Йордан Георгиев.

Все още АЕЦ Козлодуй не е подал заявка за промяна на мощността, уточни още той и поясни, че за промяна в мощността се получава разрешение от Централно диспечерско управление, а това се прави някъде дни преди спирането, така че все още е рано за заявка.

Парламентарната комисия даде положителна оценка за дейността и работата на АЕЦ Козлодуй за подготовката и предстоящата работа през есенно-зимния период, но беше изразено неудовлетворение от твърде краткия анализ за есенно-зимната подготовка на централата.