Открит урок как и за колко време се строи ядрена централа представи бившият заместник икономически министър Явор  Куюмджиев в стаята за пресконференции на „Позитано" 20. Той представи мащабен макет- презентация за времевия график за изграждане на АЕЦ „Белене".

Той посочи, че в Китай, където по-лесно се строят атомни централи строителството  на една АЕЦ отнема приблизително 13 години.

По образен в коментара си бе лидерът на БСП Сергей Станишев .

Да  построиш атомна централа не е като да построиш курник или да построиш 5 км селски път и да му кръцнеш лентичката, коментира той.

Проектът за строителството на централа, по думите му, не се подписва от премиера на България а от НЕК. За забавянето за изграждането на АЕЦ „Белене" той обвини настоящето правителство, което не довършило техническия  договор така, че той да бъде одобрен от Агенцията за ядрено регулиране и всички пречки  пред  строителството на АЕЦ „Белен"  да бъдат премахнати.

Този проект не е проект на предишното правителство, каза Станишев и припомни,  че проектът  е възобновен при управлението на Сакскобургготски.

Той е недоволен, че управляващите говорят за АЕЦ Белене с много лъжи.

По повод предстоящия референдум и обсъждането му в ресорните парламентарни комисии социалистите искат във въпроса да се добави и това дали хората искат изграждане на атомна централа на площадката на белене с държавно  участие.

Социалистите  са доволни,  че ГЕРБ не могат да заобиколят провеждането на референдума.