Премиерът Сергей Станишев предложи на посланиците на страните от ЕС идеята си експерти от техните страни да работят в българската администрация.

По време на срещата си с тях в МС, той съобщи, че министърът на държавната администрация Николай Василев подготвя съответните правни основания, за да се избират при конкурси експерти от различни области от страните членки на ЕС.  

„Това би бил добър стимул за работата на държавната администрация, а също и възможност да постигнем най-добрите стандарти в ЕС",  коментира Станишев. Той поясни, че това се отнася за позиции в администрацията на различни нива и като експерти, и като съветници.

Премиерът каза, че очаква подкрепа от президента на европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който е запознат с инициативата и че разговорите ще продължат както с представителите на посолствата, така и с правителствата на техните страни.

Съдействието на европейската комисия ще бъде предмет на отделно предложение.   

Още тази седмица предстоят срещи в Брюксел и диалогът ще продължи, за да достигнем до най-добрите форми и механизми за това засилено сътрудничество, уточни Станишев.

Той подчерта, че тази инициатива не е опит за избягване на механизма за сътрудничество и верификация между Европейската комисия и България. 

Премиерът съобщи, че ще поиска съдействие от европейската комисия за специфични области, които са извън обхвата на механизма за сътрудничество и верификация. Той представи пред посланиците хода на реформите в България и категорично заяви, че правителството има ясната политическа воля и ангажимент да продължи реформите във всички области.

По думите на Станишев мащабът на реформите и промените в България през последните години може да се сравни с революция не само в институциите, но и в общественото съзнание.

Той изтъкна, че България трябва да се възползва максимално от членството в ЕС,  да постигне най-добрите резултатите и че ще очаква съдействие от ЕС, за да усвоим най-добрите практики там във всички области.