Във Върховната Рада,  украинския парламент, е внесен законопроект за забрана nа комунистическата идеология, предаде ТАСС.

Това се казва в съобщение, публикувано в сайта на парламента.

Сред вносителите е Олександър Турчинов, председател на Народен фронт и секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана.

Няма повече информация около законопроекта.

Управляващата коалиция, която спечели изборите през октомври, обяви плановете си да наложи забрана на комунистическа, нацистка и антиукраинска идеология под всички форми. Така трябва да се завърши процесът на декомунизация във всички сфери на обществения живот в страната.

Припомня се, че през юли тази година министерството на правосъдието на Украйна е подаде в съда иск за забрана на украинската  комунистическа партия.

През май тогавашният правосъден министър Павел Петренко се обърна към службите за сигурност и прокуратурата с искане да бъде разследвана дейността на комунистическата партия.

Преди това тогавашният председател на парламента Александър Турчинов се обърна към министър Петренко с молба да бъде проверена дейността на комунистите, като не изключи възможността партията и м да бъде забранена по съдебен ред.