За енергийни подстанции, които са собственост на държавата, но се управляват от частни лица и представляват опасност за електрозахранването у нас, сигнализираха от новосформираното сдружение "ЮДИЦ".

Хора от различни професии като юристи и лекари са се обединили в сдружението с цел да помагат на държавата и институциите при общуването й с гражданите.

Експертите обаче вече съзират един проблем, който е на лице от години насам, а именно енергийните обекти и съоръжения, които са държавна собственост, но са владение на трети лица.

Недоразумението с тях се изразява в това, че те нарушават Закона за енергетиката, и отделно не е ясно от кого се финансират. "Когато започна приватизацията в нашата държава, се прехвърлиха и някои енергийни обекти - подстанции, влязоха в активните на частни дружества и самите те заживяха с идеята, че подстанциите са тяхна собственост", разказа председателят на "ЮДИЦ" адвокат Ирен Савова.

Тя обаче подчерта, че това нарушение не се отнася за всички подстанции в държавата, а само за онези енергийни съоръжения, които захранват не само едно енергийно предприятие, но и други обекти.

Сдружението "ЮДИЦ" вижда проблема в това, че заради подобен тип нарушение държавата понася големи финансови загуби, а отделно самите енергийни обекти са в изключително лошо техническо състояние и са опасни. Те не отговарят и на изискванията за техническа безопасност и по този начин се поставя под въпрос сигурността и качеството на електрозахранването в страната. Пример за такава опасност, според "ЮДИЦ", е инцидентът в подстанцията в Ихтиман, където загинаха двама души и цял район остана без ток за няколко часа.

Сдружението настоява за официално становище на държавата по тази тема и отделно търси отговорите на въпросите - "Какви са взаимоотношенията на енергийните дружества с държавата и с т.нар. собственици на подстанции?, "Трябва ли държавата да дава нови отсрочки на енергийните предприятия да изкупят енергийните съоръжения?", както и на "Кой ще носи отговорност за претърпените вреди и пропуснати ползи от неразрешения казус със собствеността на енергийните обекти?".