Германия и Франция се обявиха за създаването на икономическо правителство на Европейския съюз, съобщи радио "Ехото на Москва".

Договореност за това беше постигната при посещението на френския президент Никола Саркози в Берлин.

След разговорите си със Саркози германският канцлер Ангела Меркел заяви, че всичките 27 страни-членки на ЕС трябва да разглеждат себе си "в качеството на своеобразно икономическо правителство".

"Само по този начин, въпреки съществуващите слабости, ще можем да поведем Европа напред", каза тя и подчерта, че в ЕС не трябва да има членове първа и втора класа.

Срещата Меркел-Саркози трябваше да се състои още миналия понеделник, но беше отложена в последния момент заради различия между двете страни по въпросите за преодоляването на кризата с дълга на повечето държави от Еврозоната.

Основните различия между Германия и Франция са докъде трябва да се простира намесата на държавата в икономиката и финансите на страните от Еврозоната.

Франция е за една по-масирана държавна интервенция, вкл. и за създаването на механизъм за по-стриктен финансов контрол, докато Германия се опасява че подобен механизъм би нарушил независимостта на Европейската централна банка и би могъл да доведе до възникване на сериозни противоречия между страните-членки на Еврозоната.

Различия между Меркел и Саркози има и по-бюджетната политика на двете страни, като Германия настоява за драстични икономии на държавните разходи, за привеждане на държавните бюджети в съответствие с критериите на договора от Маастрихт, т.е. не повече от 3% бюджетен дефицит, като сама даде пример миналата седмица с приемането на непопулярния пакет от мерки за съкращване на бюджетните разходи с 80 млрд. евро до 2014г.