Софийски апелативен съд освободи от ареста Юлиян Ковачки поради липса на доказателства. Той остава с най-леката мярка - "подписка".

След тезата на адвокатите на Ковачки, с която се обжалва постоянният арест, самата прокуратура категорично заяви, че жалбата на Ковачки да бъде пуснат на свобода е основателна и няма причина той да остане в ареста - нещо което по-рано реши СГС.

Според апелативните съдии успокояването на общественото мнение не може да става чрез незаконосъобразни действия спрямо лице, което е заподозряно, но срещу което няма категорични доказателства

Според защитата му липсват очевидци, които категорично да свързват Ковачки с палежите.
Това, че той винаги е бил около подпалените автомобили не означава, според адвокатите му, че именото той е подпалил колите.

По думите на защитата му не е ясно и заключението на пиротехническата експертиза, която не дава еднозначен отговор как точно са подпалени колите - със запалка, кибрит или факла.

Не съм виновен, заяви пред съдиите Ковачки, който прие с усмивка факта, че апелативна прокуратура го оневинява.

След това решение на САС, нито един от тримата задържани за масовите палежи на коли в София не остава в ареста.
Владислав Николов - Куката също беше пуснат на свобода, след като по-рано беше освободен и обвиненият за палежите в кв. „Захарна фабрика" - Радослав Стоянов.

Според съда няма ясни доказателства, които да посочват, че именно Юлиан е палил коли в кварталите „Младост" и „Хаджи Димитър."

Апелативните съдии са на мнение, че решението на СГС е неправилно и незаконосъобразно.

Свидетелските показания също не са достатъчни, за да остане Ковачки в ареста. Осен това показанията за облеклото на обвиняемия на някои от свидетелите, сред които и полицаите са противоречиви. Според някои от хората подпалвачът е бил със светло яке, но според полицията и други свидетели Ковачки е бил е с черно яке.

Апелативните съдии посочиха и че показанията на психолозите са негоден източник на доказателства. Според психологичната експертиза, Ковачки е психично здрав и няма пиромански наклонности.

Пожарникарите, изготвили пожаро-техническата експертиза, твърдят, че палежите са извършени от сериен подпалвач. В дома на Ковачки не са открити никакви вещи, които да го свързват с палежите.

Апелативните съдии недоумяват защо ако Ковачки е бил заподозрян за палежите, спрямо него не са приложени СРС-та или наблюдение - две доказателствени средства годни в хода на едно разследване.

Според апелативните съдии успокояването на общественото мнение не може да става чрез незаконосъобразни действия спрямо лице, което е заподозряно, но срещу което няма категорични доказателства.

Ковачки запази мълчание след като бе освободен.

Вярвам в обективността и компетентността на българския съд. Това заяви след решението на апелативните съдии адвокатката на Ковачки Екатерина Димитрова.

Смятам, че първоинстанционния съд взе своето решение под натиска на общественото мнение, на огромния интерес от страната на медиите, допълни тя. Не бива обществения интерес да се успокоява за сметка на едно незаконосъобразно решение, подчерта адвокатката на Ковачки. През целия период на ареста клиентът й не е спирал да твърди, по думите й, че не е виновен и че не заслужава най-тежката мярка за неотклонение.