Двама войници на НАТО са били застреляни в южен Афганистан при атака, очевидно, проведена от афганистански войник и друг афганистански гражданин, съобщиха от НАТО.

Двама души, единият вероятно да е от афганистанската Национална армия, а другият в цивилни дрехи, са започнали да стрелят безразборно срещу войници от ИСАФ и афганистанската армия в южен Афганистан, което е довело до убийството на двама войници от ИСАФ", казва се в съобщение на НАТО, цитирано от „Ал Джазира".

Цивилният е учител, който е грабнал оръжие от войник и е открил огън по военен пост в провинция Кандахар, каза шефът на региона Зари Ниаз Мохамед Сархади, цитиран от „Франс прес".

Припомняме, че през уикенда бяха застреляни двама американски офицери в сградата на вътрешното министерство на сраната от мъж, който според афганистанските служби, е офицер от разузнаването.

Напрежението в Афганистан през последните близо две седмици нарасна заради протести в страната по повод изгорени свещени книги на мюсюлманите в американска база.

Според американското военно министерство около 70 души от ИСАФ са били убити в подобен тип атаки между май 2007 и януари 2012 година.