Деветнайсет съдии от Софийския апелативен съд подкрепиха колегите си от Градския съд в исканията им пред ВСС.

Днес в писмо магистратите от Апелативния съд настояват ВСС да извърши задълбочена проверка на цялостната работа на ръководството на Софийския градски съд и да вземе решителни мерки за прекратяване на практиките, довели до критичната ситуация в този съд, която се отразява изключително негативно върху всички съдии и предизвиква обяснимо обществено възмущение.

Съдиите посочват, че са очаквали още през миналата година Висшият съдебен съвет да обсъди много по-сериозно и задълбочено работата на ръководството на Софийския градски съд и ролята на председателя и на двамата заместник-председатели, извършвали в продължение на години разпределението на делата Магистратите от Апелативния съд казват, че мнозинството от колегите им в Градския съд работят почтено, отговорно и компетентно.

Образуването на дисциплинарно производство срещу един единствен съдия няма да реши сериозните проблеми, които се наблюдават не от вчера. Напротив - липсата на сериозен анализ и конкретни мерки по отношение на тези колеги, които накараха всички съдии да се срамуват от професията си, ни кара да мислим,че ВСС не желае или не смее да поеме отговорността за радикални действия, които поне до известна степен да възстановят сриналото се обществено доверие в работата не само на СГС, но на съдебната система като цяло, се посочва в писмото, цитирано от БТА.

На 10 декември 15 съдии от СГС  и 26 съдии от СРС поискаха оставката на част от ръководството на съда, както и ВСС да извърши задълбочена проверка на управлението на съда.

На 21 декември последва второ писмо, този път подписано от 24 съдии от СГС, подкрепено от 28 техни колеги от СРС. В него магистратите настояват ВСС да излезе със становище дали СГС се управлява компетентно.
Седем посланици на държави от Европейския съюз подкрепиха съдиите със своя позиция до медиите.

В средата на декември с позиция излезе и Висшият адвокатски съвет, който поиска ВСС да предприеме незабавни действия за преустановяване на порочните практики и за гарантиране на безусловното прилагане на принципа на случайно разпределение на делата.

Междувременно и ръководството на градския съд излезе с позиция, в която се казва, че изпращането на писма и тиражирането на подписки чрез медиите влияе изключително зле не само на климата в колектива, а и на обществения образ на институцията като цяло.

Членовете на Висшия съдебен съвет мълчаливо отказаха да се занимават с писмата на съдиите.
Едва в края на годината ВСС реши, че трябва да обсъди и писмата на магистратите.

Припомняме, за утре е насрочено извънредно заседание на Висшия съдебен съвет. В дневния ред е заложено разглеждане на няколкото писма на съдии от СГС и СРС.

Сред подписалите писмото са Алексей Иванов, Светла Чорбаджиева, Мадлена Желева, Ваня Атанасова, Нели Куцкова, Милен Василев, Пламен Дацов, Лада Паунова и др.