Совалката „Индевър" се готви за своя последен полет преди да бъде пенсионирана, предаде АП.

Изстрелването е насрочено за 08,56 ч. източно американско време (15,56 бълг. вр.).

Скачването с Международната космическа станция е предвидено за 18 май. По програма са планирани четири излизания в открития космос.

Изстрелването на „Индевър" беше отлагано на няколко пъти по технически причини.

Предстоящият полет ще бъде 25 и последен в кариерата на този космически кораб. Совалката „Индевър" е на служба в американската космическия агенция вече 19 години. За това време е прекарала в космоса 6729 часа и 39 минути и е извършила 4429 обиколки на Земята, пролитайки 165 039 417 км. След завръщането си на Земята Индевър ще бъде предадена на един от американските музеи.

Последният пуск в рамките на космическата програма на совалките ще бъде на 28 юни. Полетът ще извърши „Атлантис".

Членът на Американския Конгрес от щата Аризона - Габриел Гифърдс, която се възстановява след покушението от 8 януари 2011 г., планира да присъства на последния старт на совалката "Индевър", на борда на която в орбита ще се отправи съпругът й - астронавтът от НАСА Марк Кели, съобщава Ройтерс.

Съпругът на Гифърдс - ветеран на НАСА, летял три пъти в Космоса, ще бъде командир на "Индевър".

Гифърдс беше ранена на 8 януари по време на среща с избиратели в аризонския Тусон. Тогава 22-годишният Джаред Ли Лофнър откри стрелба и уби шестима души, като рани Габриел Гифърдс в главата. В началото беше съобщено, че тя също е загинала, но по-късно стана ясно, че е хоспитализирана в критично състояние.