Никого не мразя, на никого няма нужда да се извинявам. Това каза социалният министър Йордан Христосков за обсъжданията на заседанието на правителството да се повиши възрастта за пенсиониране на военните и полицаите.

Той обясни, цитиран от БГНЕС, че когато казва, че се прахосват средства - това е, че "пенсионираме млади хора, които получават и пенсия и заплата, но прахосването се изразява в това, че ние инвестираме страшно много пари в обучението на тези хора, че характера на техния труд вече се е променил и че ние имаме полза те да останат по-дълго на работа".

Предложението е на група експерти в отговор на препоръките на ЕК, че ние трябва да повишим ефективната възраст за пенсиониране и че отстъпва от това да има такава възраст при военните е крачка назад. Предложението е да се въведе навсякъде възраст за пенсиониране, включително и в специалните ведомства, включително и за балерините, защото сега и за тях няма възраст за пенсиониране, каза Христосков. Той обясни, че това се обсъжда точно сега, защото сега е дошъл срокът, в който трябва да отговорим на препоръките на ЕК.

"И ние споменаваме в този документ, че се обсъжда в Консултативния съвет по оптимизация на осигурителната система и че има предложения да се въведе възраст за пенсиониране навсякъде, защото българската пенсионна система е система за пенсиониране по възраст, а не за прослужено време", каза служебният социален министър.

Той заяви, че там няма срок и следващото правителство ще реши кога. Има различни варианти за масовата третата категория възраст. Далеч във времето може да се стигне до изравняване на възрастта за пенсиониране, но след 2030 г.