Сивата икономика у нас расте с огромни темпове. Би трябвало държавата да реагира, но тя не го прави и затова бизнесът се изправя срещу партньорите си. Това мнение изрази в предаването „Здравей, България" на Нова телевизия Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и член на УС на Съюз „Произведено в България" на въпрос има ли опасност българският хляб да изчезне от хипермаркетите.

Експертът смята, че заради липсващи нормативни рамки доставната цена не само на хляба, а на всеки продукт в търговските вериги, не е защитена. „Доставчикът не получава парите, които очаква за доставката на своята стока", каза Кукушева и добави, че това означава, че продуктът се продава под себестойността си и за сметка на доставчика. „Това е договорено между двете страни - между производители и търговци. Разликата е покрита от доставчика", каза още Кукушева.

„От една страна потребителят печели. Но доставчикът минава в несъстоятелност, закрива работни места и пак потребителят плаща за това - неговите доходи не се увеличават", допълни тя.

Този процес в икономиката е известен като съзидателно рушене, което означава, че неконкурентноспособните бизнеси и производители биват изхвърлени от пазара", каза от своя страна Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия.

На въпрос не правят ли дъмпинг, той отговори, че дъмпингът е забранен. „Няма как да го правим, но е възможно, ако срокът на годност на даден продукт изтича", отговори той.

„На пазар оцеляват тези, които предлагат високо качество на добри цени", категоричен беше Матеев.

Хлебопроизводители и сладкари в Бургас вече заявиха, че ще бойкотират доставките на козунаци за големите търговски вериги. „Причината е, че условията, които те ни поставят, са много тежки", каза Димитър Людиев, който е председател на регионалната структура на Съюза на сладкарите и хлебарите в региона.

По думите му е масова практика да се натискат местните производители.

„Всеки има право да реши дали да работи с големите вериги", отговори Матеев.