Nokia днес представи Nokia N97 - най-модерният преносим компютър, създаден, за да промени коренно начина, по който хората се свързват с интернет и помежду си.

Проектиран за нуждите на интернет маниаците, Nokia N97 комбинира голям 3,5-инчов тъч-скрийн (активен) дисплей, пълна QWERTY клавиатура, и предоставя „винаги отворен" прозорец към най-популярните сайтове и интернет дестинации за социално общуване в мрежата.

Това устройство, принадлежащо към водещата N-серия на Nokia се опира на водещи технологии, в т.ч. множество сензори, памет, мощен процесор и висока скорост на връзка - за всички хора, желаещи да създадат свое персонално интернет пространство и да споделят своята „социална локация".

„От десктопа, през лаптопа и сега до джобното устройство, Nokia N97 в момента е най-мощният многосензорен преносим компютър," казва Йонас Гюст, вицепрезидент на фирмата, отговорен за N-серията на Nokia.

 „Заедно с Ovi услугите, които представяме днес, мобилният компютър Nokia N97 се вписва в обкръжаващия ни свят, като ни помага да останем постоянно свързани с хората и нещата, имащи най-голямо значение за нас. С Nokia N97, N-серията ни повежда на поход за трансформиране на интернет от чисто глобална мрежа в персонализирано интернет пространство."

Чрез Nokia N97 се въвежда концепцията за т.нар. „социална локация".
Благодарение на интегрираните A-GPS сензори и на електронния компас, мобилният компютър Nokia N97 интуитивно открива къде се намира.

Nokia N97 улеснява автоматичното обновяване на социалните мрежи чрез информация в реално време, като дава и на одобрен от вас кръг от приятели възможността да ъпдейтнат техния „статус" и да споделят тяхната „социална локация", и свързаните с нея снимки или видеоклипове.

Персонализираният начален екран на мобилния компютър Nokia N97 ви позволява да поставите там хората, съдържанието и всички неща, които са най-важни за вас. Приятелите, социалните мрежи и новините достигат до вас само чрез едно докосване на активния първоначален екран.

Дисплеят с широкоекранна резолюция 16:9 може да се пресонализира напълно чрез редовно обновяване на програмите, управляващи любимите уеб услуги и сайтове за общуване в мрежата.

 Също така Nokia N97 е идеален за сърфиране в интернет, гледане на видеоклипове във Flash формат или за игри. Както физическата QWERTY клавиатура, така и виртуалният тъч-скрийн (активен) дисплей, осигуряват висока ефективност при блогване, чат, качване на файлове в нета, изпращане на текстови съобщения и електронна поща.

Nokia N97 позволява увеличаване на пространството за съхранение до 48 GB, в т.ч. до 32 GB вградена памет, към които могат да бъдат добавени още 16 GB чрез microSD карта за музика и други медийни файлове.

Към това се прибавят и отличните характеристики по възпроизвеждане на музика, пълно поддържане на Nokia Music Store и продължителност на времето за възпроизвеждане до 36 часа.

Nokia N97 е снабден и с 5-мегапикселова камера, с висококачествена оптика от Carl Zeiss, 16:9 резолюция и запис на видео с качество на DVD.
Поддържат си е услуги като Share on Ovi за незабавно споделяне на данни през HSDPA и WLAN мрежи.

Очаква се Nokia N97 да бъде пусната в търговската мрежа през първата половина на 2009 г., като цената на устройството ще бъде около 550 евро, без да се отчитат данъчно облагане или промоционални схеми на дистрибутори.