Мексико създаде специални полицейски сили за борба с икономическата престъпност, която сериозно засяга икономиката на страната и търговията в някои региони, съобщава АП.

Наркокартелите отдавна са проникнали в някои индустриални и селскостопански сектори в страната, но официални представители на правителството заявяват, че всеки, от рибаря, до туристическите курорти, до отглеждащите банани, е засегнат от вълната изнудвания, отвличания и кражби от престъпни организации.

Директорът на Националната комисия за сигурност Монте Алехандро Рубидо обяви, че в някои случаи, като в западния щат Мичоакан, картелите и престъпните групировки са забранили толкова голяма част от търговската дейност, че „дори фризьорите не могат да обслужват клиенти. Цялата социална структура е разбита".

Новите сили, известни като жандармерия, са сформирани от нови попълнения със средна възраст 28 години. Представителите на новата служба не са работили в други звена на полицията. Офицерите са обучавани от мексиканската армия, а ръководителите на звена са обучавани от полицията на Колумбия, Чили, Испания, Франция и САЩ.

Служителите на жандармерията ще бъдат разделени от федералната полиция и ще бъдат изпратени в райони, където има организирана престъпност и няма икономическа дейност.

Според националната статистика на Мексико от 2012 година престъпленията на картелите струват 16,5 милиарда долара или 1,3% от БВП на страната.