Китай изрази възмущението си от растящото напрежение на Корейския полуостров, но подчерта, че посолството в Пхенян работи при нормален режим, след като КНДР призова чуждите дипломатически представителства да обмислят план за изтегляне от страната, съобщи Ройтерс.

В момента напрежението на Корейския полуостров расте непрестанно и Китай изразява сериозно притеснение от това", подчертава се в съобщение на китайското външно министерство.

В него се допълва, че Китай настоява Северна Корея „настойчиво да осигури безопасността на китайските дипломати в Северна Корея, според Виенската конвенция и международните закони и норми".

Китайското посолство работи при нормален ритъм, изтъкват от министерството и допълват, че Китай ще „защити законните права и ще осигури безопасността на китайските граждани и китайските компании в Северна Корея".

Китайският президент Си Цзинпин пък заяви на форум на южния остров Хайнан, че нито една страна не „трябва да хвърля регион и дори целият свят в хаос заради егоистични печалби".

Стабилността в Азия, изтъкна той, „сега среща нови предизвикателства, докато горещите проблеми изплуват и съществува традиционна и нетрадиционна заплаха за сигурността".

Припомняме, по-рано американският министър на отбраната Чък Хейгъл е наредил да бъде отложено планирано изстрелване на ракета с цел да се успокоят обтегнатите отношения със Северна Корея