Руският самолет, който се разби в Египет в събота не е бил ударен отвън и пилотът не е подал сигнал за авария преди пътническия самолет да изчезне от радара. Това обяви източник от комисията, която анализира записите от „черните кутии", цитиран от Ройтерс.

Източникът отказа да разкрие подробности, но базира коментара си на първоначални данни от запасите от полета. До няколко дни се очаква да бъде анализирана цялата информация от кутиите.

В същото време ръководителят на Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия (Росавиация) Александър Нерадко заяви, цитиран от руски медии, че твърденията за външни фактори, стоящи зад инцидента със самолета на Синайския полуостров, не се базират на реални факти.

По-рано руската самолетна компания "Когалимавиа" обяви, че външни фактори са основната причина за смъртоносната катастрофа.

От Росавиация подчертаха, че е твърде рано да се достига до заключения относно причините за инцидента.

Напълно преждевременно е да се говори за причините, тъй като няма основа. И аз бих искал да призова авиационната общност да се разграничи от каквито и да е било преждевременни заключения, поясни Нерадко в интервю пред Россия-24.

Междувременно руският президент Владимир Путин заяви, че самолетният инцидент е голяма трагедия.

„Бих искал още веднъж да изразя моите съболезнования на семействата и роднините на жертвите", изтъкна той, цитиран от Интерфакс.

Путин за първи път говори публично от катастрофата.

Припомняме, всички 224 души на борда на Airbus А321 на руската авиокомпания "Когалимавиа" загинаха при инцидент на Синайския полуостров. Самолетът е превозвал руски туристи от египетския курорт Шарл ел Шейх за Санкт Петербург.

Повечето от пътниците на разбилия се руски самолет в Синайския полуостров са били жени.  „Според предварителната информация от 217 пътници, 135 са били жени, 58 мъже, а 24 деца", съобщи за РИА „Новости" източник от руското следствие.  Интересното е, че 16 пътници, които е трябвало да бъдат в самолета, не са се качили, потвърдиха от „Когалимавиа".