Проблемът с Корпоративна търговска банка (КТБ) е изолиран за българската банкова система. Това мнение изрази бившият финансов министър Муравей Радев, цитиран от БНР.

Въпреки изказаното спокойствие, Радев обясни, че моделът на КТБ е осъществен с държавна политическа подкрепа.

Банките имат право да кредитират до 25% от собствения си капитал фирми на свързани лица. Затова и Муравей Радев направи изчислението, че ако собственият капитал на КТБ в нейния разцвет е бил близо 700 милиона, 25% (към 140 милиона лева) би могъл да даде на такива свързани лица Цветан Василев.

"Той е дал повече от 20 пъти над този размер. Три милиарда и половина е пръснал по такива фирми - свързани с него лица. Това е порочният модел", обясни бившият финансов министър. Според него този модел не може да съществува без чадър.

"Много хора знаят какво точно се е случило и сега са длъжни да кажат как се е случило", бе категоричен Муравей Радев.

По думите му определени служители, а не самите институции - като БНБ, прокуратурата и ДАНС, носят персонална отговорност за сриването на четвъртата по големина банка в България.

Припомняме, днес председателят на ДАНС Димитър Георгиев ще бъде изслушан за втори път във временната парламентарна комисия, която проучва действията на държавните институции по случая с Корпоративна търговска банка (КТБ). При първото му изслушване Георгиев докладва за работата за осигуряване на финансовата стабилност на страната ни от 2009-а до 2014-а година.