Толофикациите във Враца, Бургас и Плевен са постигнали краткосрочно решение на проблема със задълженията към "Булгаргаз".

Краткосрочно решение на проблема с неизплатените задължения към "Булгаргаз" са постигнали трите топлофикационни дружества от Враца, Бургас и Плевен.

Представители на трите топлофикации са се срещнали с ръководството на "Булгаргаз" вчера вечерта.

Подписването на споразумението ще бъде днес, когато ще бъдта оповестени и подробности, съобщава БНР.

Според трите дружества - дългосрочното решение на проблема с задълженията към "Булгаргаз" зависи от морала и съвестта на гражданите, които ползват услугата.

Ако те започнат да плащат сметките си редовно, топлофикациите няма да изпадат в ситуация, в която не могат да изплащат задълженията си.

Припомняме, "Булгаргаз" изпрати предупредителни писма, че на 22 септември ще спре газоподаването към топлофикациите на четири големи града заради огромни задължения. Местните дружества започнаха интензивни преговори това да не стане, а в Бургас монтираха по спешност и бойлери в детските градини.

Въпреки наличието на много задължения на тополфикациите към "Булгаргаз" бяха изказани редица мнения, че акцията на газовия монополист е политическа, а не икономическа, тъй като и трите града са упрвалявани от кметове на опозицията.

В момента предмет на обсъждане е и съдбата на столичната Топлофикация.

.