Съдбата на "Южен поток" е изцяло в ръцете на Русия. Ако руската страна се съобрази със законодателството на ЕС, то няма кой да каже "не" на този проект.

Това е становището на държавния глава Росен Плевнелиев по актуалната за деня тема - изявлението на президента Владимир Путин, че Русия спира енергийния проект заради България.

По думите на Плевнелиев, въпросът е между Русия и ЕК, като той не може да посочи дали към момента за България е загуба или полза това, че "Южен поток" може и да не се осъществи.

За нас „Южен поток" не е спрян, обяви Лукарски
Още...

Президентът аргументира това с факта, че страната ни няма подписан договор за приходи от газопровода, като реално нямаме и представа дали и каква би била печалбата ни от този проект.

Плевнелиев отчете като огромен пропуск това, че от предишното правителства са подписали само договора за разходите, като така в момента има само хипотетични сметки какво можем да получим от проекта, като не се прави разлика между оборот и печалба.

Държавният глава призова да не се повтаря случаят "Белене", където 20 години имало неяснота дали проектът ще струва 4 млрд. лв. или 10.

Плевнелиев оцени действията на правителството в момента като смислени, тъй като до сега имало само едно политическо изказване от страна на Путин, но още нямало нищо в писмен вид, така че управленците ни все още няма какво по-конкретно да кажат.

"Аз съм противник на тезата, че тече някакво противоборство - този проект е от многото, които могат да се случат, ако отговарят на европейското законодателство", прецени Плевнелиев.

За него "нещата са много елементарни" - ЕС е съюз на правилата и на върховенството на закона. "Съжаляваме, че Русия демонстрира върховенство на силата, а не на закона при Украинската криза", не пропусна да отправи критика Плевнелиев.

По думите му за него било повече от ясно, че отключването на "Южен поток" е в преговорите между ЕС и Русия и в желанието на Русия да се съобрази. Той подчерта, че държавите, които са се ангажирали с проекта, са извършили сериозна подготвителна работа и решението за съдбата на газопровода не е между Русия и България, а може да се вземе само във формат Русия-ЕС.

"Към момента Русия не е дала индикации, че иска да се съобрази с Европейското законодателство", недоволен е държавният глава.