60 души загинаха, а 110 са ранени при взрива на две коли бомби до Мустансирийския университет в североизточвата част на Багдад, съобщи CNN.

Бомбите са задействани от терорист самоубиeц на задния вход на учебното заведение, като той паркирал колата бомба до основния вход на надлеза, откъдето студентите и работниците са взимали обществения транспорт.

CNN цитира свой кореспондент, бил близо до мястото, който съобщава, че полицията е блокирала района, като хората от шиитската Армия на Мехди на Муктада ас Садр също са на улицата с оръжия в ръка.

Университетът се намира в центъра на Садр сити, като в момента е ръководен от военизирани шиити, които имат огромно влияние в района.

Междувременно Министерството на отбраната съобщи, че армията „ръководи бърза и изненадваща операция в северен Багдад", където през последните 24 часа са открити бунтовнически скривалища и отнети множество оръжия.
92-ма, обявени от властите за терористи, са задържани.

Шокиращият атентат идва в момент, в който ООН изнесе информация, че общата бройка на загиналите иракчани през 2006 година е 34.400, което прави приблизително по 94 убити на ден, според доклада на ООН.

Двумесечният доклад за човешките права на ООН обхваща периода ноември-декември 2006-а.

Според статистиката 6.376 цивилни са били „жестоко убити през последните два месеца на миналата година, като не по-малко от 4.731 са убити в Багдад, повечето от тях в резултат на въоръжени сблъсъци.

Сравнявайки броя на убитите от септември и октомври, се наблюдава слабо намаление на жертвите.
Това е доказателство, което показва, че насилието е овладяно, но продължава да взима голям брой невинни жертви, се допълва в доклада.

Докладът констатира, че „ситуацията е особено сериозна в Багдад" и че „сектанското насилие, особено в Багдад, е главна причина за растящите тенденции в преместването и миграцията на всички иракчани, както и от различните професионални групи, включително учители, медицински работници, журналисти, съдии и адвокати, религиозни и политически лидери."

По-рано днес при друг терористичен акт на пазар за мотоциклети в централната част на Багдад загинаха още 15 души.

Последните атаки се случват по-малко от седмица, след като американският президент Джордж Буш нареди още 20,000 военни да се присъединят към американските войски в Ирак, припомнят от Би Би Си.

Повечето от войските са насочени към Багдат, където се очаква да бъде новият поход на американски и иракски сили с цел да се освободи града от всекидневните атаки на различни секти.