Американската търговска камара у нас публикува своята Бяла книга за 2014 г., съдържаща препоръки към следващото правителство в области като икономическо и финансово управление; регулаторни реформи и върховенство на закона; насърчаване на инвестициите; данъчна политика; обществени поръчки и публично-частни партньорства; образование, предприемачество и политики за пазара на труда; здравеопазване; енергетика и минерално-суровинна индустрия; международно сътрудничество и търговски партньорства; банкови и финансови услуги.

"Бялата книга е подходящ повод да се споделят принципите и мерките, които AmCham вярва, че ще допринесат за по-предвидима и стабилна икономическа и регулаторна среда и значително нарастване на чуждестранните и местни инвестиции", каза Питър Литгоу, президент на Камарата.

Според Валентин Георгиев, изпълнителен директор на Американската търговска камара, "Бялата книга е много добра възможност дa се изведат на преден план в обществения дебат основните проблеми на членовете на AmCham и техните служители, както и конструктивни предложения за тяхното решаване ".

От AmCham настояват страната ни да запази борда до влизането ни в еврозоната, както и плоският данък от 10%.
Камарата иска създаване на централизирано кредитно бюро, което да има за цел намаляване на кредитния риск. Освен това банките трябва да получават стимули, за да кредитират ключови сектори от икономиката, смята българо-американския бизнес.

Да се създаде независима агенция с участници от бизнеса, която да подпомага младите предприемачи и стартиращи фирми, също е сред исканията на AmCham. От там също така смятат, че е необходимо висшите училища да бъдат оценявани въз основа на резултати, които постигат студентите им на международно признати изпити, както и на реализацията им в икономиката.

От АmCham настояват когато предстоят законодателни и регулаторни промени те да бъдат предшествани от задължителен минимален период на обществени консултации. След приемането на тези промени да има "прозорец" от време преди да промените да влязат в сила.

От българо-американския бизнес настояват за изцяло нов закон за обществените поръчки, въвеждане на електронни търгове, повишаване на административния капацитет на администрацията и повече "зелени" обществени поръчки.