Националната пациентска организация поиска актуализацията на бюджета на НЗОК да бъде приета в парламента.

Днес от там се обърнаха с официална декларация до президента, министър-председателя в оставка, председателя на 42-рото Народно събрание и лидерите на парламентарно представените политически партии.

Пациентите апелират за намиране на политически консенсус и предприемане на спешни мерки за извършване на актуализация на бюджета на касата, като изразяват „силното си безпокойство от настъпилите събития през последните дни на 42 -рото Народно събрание, които застрашават оцеляването на българското здравеопазване през следващите няколко месеца ."

„Актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса е от жизнена необходимост за българските пациенти . Предложената актуализация в размер на 225 млн.лв. е крайно недостатъчна за нормалното функциониране на системата до края на 2014 г., но би могла да спомогне за осигуряването на временна финансова стабилност на НЗОК в месеците до сформирането на 43-то НС", се казва в позицията на пациентите.

В декларацията си НПО молят всички институции и парламентарно представени партии „да намерят сили и воля за политически консенсус да се защитят интересите на едни от най - уязвимите български граждани -пациентите".

От организацията изразяват още своята готовност за пълно съдействие в търсенето на мерки, които да доведат до намаляване на политическото и обществено напрежение, и които да предотвратят срив в системата на здравеопазването.