И днес предмет на заседанието на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред бе въпросът свързан с отказа на двама кандидати за членове на комисията по досиетата - Георги Константинов и Стилиян Станев.

Лидерът на СДС Петър Стоянов уточни, че Георги Константинов е обвинен в престъпление, което е извършил през 1953 година и за което е оправдан след гласуването от НС през 2000 година на закон, осъждащ комунистическия режим.

Според този закон, продължи лидерът на СДС, всеки, който се е борил с някакви средства срещу комунизма и е бил осъден за тази дейност, трябва да бъде оправдан.

Що се касае до другите обвинения, съдържащи се в оперативните разработки на Държавна сигурност за вероятна принадлежност на Георги Костантинов към терористичната немска група Баадер - Майнхоф, това звучи смехотворно, коментира Стоянов.
Той допълни, че за такава принадлежност на Константинов към въпросната група, няма ясни доказателства, а само предположения, съдържащи се в оперативните разработки направени тогава от служителите на Държавна сигурност.

Аз смятам, че ако ДКСИ спазва законите на България трябва да отмени отказа на Национална служба „Сигурност" (НСС) за достъп до класифицирана информация на Георги Константинов и неговата кандидатура трябва да влезе в НС, уточни лидерът на СДС.

След като бе изслушан от комисията, директорът на НСС главен комисар Иван Драшков уточни, че неговата служба разполага с редица данни за съпричастност на Георги Константинов към терористична дейност.

Драшков уточни, че за да бъде отказан достъп до класифицирана информация на дадено лице не е задължително да има присъда, а само данни за негова съпричастност към терористични действия.

По отношение на отказа на Стилиян Станев, директорът на контраразузнаването уточни, че отказът е основан на ненадежност за опазване на информацията.
Главен комисар Драшков допълни, че за Георги Константинов информацията, уличаваща го в съпричастност към терористични действия, е получена от архивите на Държавна сигурност.

Директорът на НСС подчерта, че законът за класифицираната информация изрично му забранява да коментира причините за отказ на неговата служба на даден кандидат за член на комисията по досиетата.

Иван Драшков уточни, че трябва да се повдигне въпросът, как така може да се отхвърлят 25 тома суперлативни разработки, а се приема за достоверно едно малко картонче с три имена, картонче, което няма и печат (картон на сътрудник на държавна сигурност).

Бившият директор на НСС и член на парламентарната вътрешна комисия генерал Атанас Атанасов уточни от своя страна след края на заседанието на комисията, че става въпрос за груба политическа провокация, която цели осуетяване, забавяне на създаването на комисия по досиетата.

ДСБ депутатът зададе въпрос дали другите кандидати за членове на комисията, на които им е разрешен достъп до класифицирана информация, са наистина подходящи.

Той посочи, че има решение на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред да се изискат от МВР досиетата на всички кандидати за членове на комисията по досиетата - бивши служители на МВР.

Нека се види, продължи Атанасов, кой е назначаван в МВР, по какви критерии и какви качества е имал.
В заключение Атанасов констатира със съжаление, че МВР е отказало да предостави такива данни на вътрешната комисия и това е срам за парламента.