Шефът на европейската дипломация Федерика Могерини смята предстоящата среща в Минск за „повратен момент" на кризата в Украйна, съобщава „Франс прес".

Според нея преговорите на лидерите на "нормандската четворка" са много важни, независимо от изхода им - позитивен или негативен.

Тя също призова Русия да се възползва от шанса да бъде „отговорен актьор" и да помогне за слагане на край на конфликта.

Това е нещо, което ще бъде повратна точка за добро или за лошо...ако довечера в Минск успеем да постигнем споразумение", каза тя в интервю.

„Ако не е успеем, то тогава всички опции, всяко развитие, което човек може да си представи за Украйна, но също за Европа, за отношенията между Русия и ЕС и за останалия свят, определено, човек може да каже най-малко, че е притеснително", поясни Могерини.

ЕС ще въведе нови икономически санкции срещу Русия, ако не бъде взето мирно решение на преговорите в Минск, заяви премиерът на Финландия Александър Стуб пред телевизия YLE.

Преди минути германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд пристигнаха в Минск, където ще посредничат в разговори между украинския държавен глава Петро Порошенко и руския му колега Владимир Путин за намиране на изход от кризата в Украйна.