Шест мощни експлозии разтърсиха късно снощи района на Триполи Баб ал-Азизия, където е резиденцията на Муамар Кадафи.

Според данните натовски удари, нанесени около 23.00 часа местно време, са отнели живота на 19 човека, мирни жители. По-рано беше съобщено за трима загинали и над 150 ранени, повечето от които мирни граждани.

19 души са убити и 150 са ранени в  резултат на ударите на НАТО по Триполи и неговите околности, съобщи либийската национална телевизия.

Представител на Алианса съобщи, че ударите са нанесени по обекти на военната инфраструктура и техника, които силите на либийския полковник Муамар Кадафи използват за нападенията си срещу либийските граждани.

Това е една от най-мащабните бомбардировки в района на резиденцията на Кадафи от страна на силите на Алианса.

Припомняме, от средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.