Министерски съвет реши да увеличи капитала на „Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис - БГ" ЕАД от 50 000 лв. на 200 000 лв.

Допълнителните 150 000 лв. ще бъдат от републиканския бюджет и ще бъдат прехвърлени към бюджета на Министерство на финансите.

Новите акции са 1 500 броя, всяка от които с номинална стойност от 100 лева, придобити от държавата.

„Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис - БГ" ЕАД е еднолична собственост на държавата, а неин принципал е министърът на финансите.

Дружеството притежава 24,5 на сто от капитала на „Транс-Балкан Пайплайн" Б.В., Амстердам, Холандия, която от своя страна е ангажирана с изпълнение на дейности, свързани с проучването, проектирането, строителството и експлоатацията на нефтопровода Бургас-Александруполис.

С Решение на Министерския съвет №131 от 2010 г. координацията и надзора върху изпълнението на междуправителственото споразумение за сътрудничество в областта на строителството и експлоатацията на петролопровода „Бургас -Александруполис" (от българска страна) са възложени на заместник министър-председателя и министър на финансите.