Пиратите, които отвлякоха саудитски петролен танкер до брега на Сомалия, са поискали $25 милиона откуп, съобщава Би Би Си.

АФП цитира един от пиратите, който казва, че на собственика на супертанкера "Сириус стар" е даден 10-дневен срок да предаде сумата.

Това е най-големият танкер, отвличан някога. Той е натоварен с два милиона барела саудитски петрол на стойност над $100 милиона.

От компанията оператор на кораба - „Вела Интернешънъл" отказаха коментар по случая. Саудитски официални власти обаче са потвърдили, че собствениците на танкера водят преговори с пиратите.

„Не искаме дълги дискусии за разрешаването на проблема", заявява пират на име Мохамед Саид, на когото се позовава АФП. „Саудитците имат 10 дена да се съгласят, в противен случай ще предприемем действия, които ще бъдат пагубни", допълни той без да уточни какви точно.

В 25-членният екипаж на „Сириус стар" има двама британски граждани, един хърватин, един саудитски арабин и 19 филипинци.

Пиратите, похитили танкера имат контакти в Дубай и съседните държави. По-голямата част от откупите, които са получавали преди за отвлечени от тях кораби, пиратите са похарчили за купуване на нови лодки, оръжия, както и за развиване на мрежа около Сомалийския полуостров.