В Агенция Митници потресени от убийството на Манова

Двойно убийство е извършено на ул. "Деян Белишки" №40 в столичния квартал “Гоце Делчев”.

Телата на мъж и жена са открити малко след 9.00 часа в джип "Тойота Ландкрузър".

Двамата са простреляни, като жената е починала на място, а мъжът – на път за болницата.

От МВР уточняват, че убитата е 45-годишната Шинка Манова, бивш шеф на Митница "Горубляне", впоследствие преместена като експерт в столичното Централно управление на митниците.

Застреляният 25-годишен Йордан Герговски най-вероятно е неин шофьор, като и двамата са се отправяли към центъра.
Шинка МановаШофьорът е криминално проявен и е осъждан, съобщиха от полицията. Той е бил служител и във фирмата на бившия съпруг на Манова, информира БНР.

По непотвърдена информация Шинка Манова е била простреляна в главата и починала на място, а мъжът – в гърдите и грака.
Според очевидци, по джипа, движещ се бавно по улицата, е стреляно най-малко три пъти, като куршумите са пробили предното стъкло на автомобила.

Часове наред продължи огледът на мястото на разстрела.
Тършуват от часове навсякъде и по съседните улици и градинки, проверяват под всяка кола…, разказа за News.bg жител на квартала, който е чул изстрелите и уточни, че за целия квартал е станало ясно че не са от бомбички и че се е стреляло без заглушител.

Щяха да застрелят мъжа ми - той точно тогава минаваше от там, разказа продавачката на вестници от будката в близост до мястото на убийството Траянка Цекова.
Идвах да й донеса закуска, когато се загърмя, добави съпругът й Александър Николов.
Двамата не са разбрали откъде се стреля.

Вървя по тротоара и чувам зад себе си много силен трясък. Отскачам на платното и – джипа до мене спрял…. Можеше да ме отнесе…, спомня си Николов.

Колата продължаваше да е там 3 часа след инцидента – блъсната в блок 40, със смачкана отляво предница.

По думите на Николов джипът се качил на тротоара, ударил се в решетката на магазина, после отнесъл тентата на плод-зеленчука и спрял.
Шофьорът беше жив – хъркаше, имаше кръв по устата, започнах да викам – жив! жив!
Едно момче минаваше и се обади на линейка и полиция по GSM. Чак после видях, че имало и жена, тя се беше свлякла вътре”, разказа още възрастният човек.

Разтревожени родители прииждаха да се успокоят лично, че децата им, които били в читалище “Димитър Динев”, намиращо се срещу мястото на инцидента, не са пострадали.
Децата били своевременно изведени от сградата като дошла полицията. Според хората - не били уплашени, не са разбрали какво е станало пред читалището им.

Директорът на Агенция "Митници" Асен Асенов коментира, че Манова не се е занимавала с тежки разследвания, които биха могли да доведат до нейното убийство.

След инцидента тази сутрин в медийното пространство веднага бяха припомнени скандали, в чиито контекст е спрягано името й – по повод нерегламентирани контакти на Костадин Димитров-Самоковеца с държавни служители.
За Шинка Манова се говореше, че името й фигурира в разработка на НСБОП по повод осуетена контрабанда на ВИС в Бургас.
Дамата демонстрирала свръхвисок стандарт, несъответстващ на трудовите и доходи, което накарало мнозина да я нарочват в нерегламентирани контакти с криминалния сектор.

Манова работи в системата на митниците от 1990 година.
Последователно е била митнически инспектор в митница Аерогара София, Горубляне, началник управление “Внос” на Горубляне, а от 1997 до 2001 и шеф на митница Горубляне.
През 2001-ва Манова е преместена като старши експерт в дирекция “Митнически режими и процедури” в Централно митническо управление (ЦМУ).
През 2003 година заема длъжността директор на дирекция “Последващ контрол” в ЦМУ.