Инспектори от Агенцията по храните спипаха яйца-ментета. Установени са несъответствия при представянето на продукт, който имитира яйце. Именно заради това от Българската агенция по безопасност на храните са съставили два акта за констатирани несъответствия. Това е станало след проверка за правилното етикетиране на продукта, съобщават от агенцията.

Въпросният продукт се разпространява във верига супермаркети и заведенията за бързо хранене. Там се доставя като готов за консумация продукт „Руло от яйца на слайс, дълбокозамразено".

Продуктът е съставен от яйца от кокошка 96%, модифицирано (не генно) картофено нишесте и сол и се дистрибутира и етикетира правилно. От БАБХ поясняват, че рулото от яйца се влага при приготвянето на сандвичи и за декорация на зелена салата, приготвяни и предлагани в търговските обекти.

Когато се предлага салатата, тя се опакова в индивидуална опаковка, която се етикетира на място с наименованието „Зелена салата с яйце". Това обаче е в нарушение на действащото законодателство.

Двата акта са на стойност по 1000 лева. Продуктът вече не се предлага на потребителите. Той е спрян от продажба.