Мъж се самозапали пред президентството, съобщиха от пресцентъра на СДВР.
Инцидентът е станал към 13:30 часа днес, когато е подаден и сигнал на тел. 112.

Пострадалият е 51-годишният Димитър Димитров от село Крайници, общ. Дупница. Непосредствено преди инцидента от него се понесла миризма на бензин.

Пламъците, обхванали мъжа, са загасени с пожарогасител от служители на НСО.
Обгорели са ръцете и лицето му.

Пред фонтана до президентсвото има остатъци от кибрит, обгорели дрехи, малко шишенце водка "Mary Jane" и визитна картичка, от която става ясно, че Димитров е ковач по професия.

На брифинг в „Пирогов" шефът на клиниката по изгарянията проф. Огнян Хаджиийски обясни, че около 14:30 часа самозапалилият се мъж пред президентството е приет в противошокова зала на "Пирогов".

По думите на Хаджийски Димитър Димитров е с 25% изгаряния, като той има циркулярно изгаряне на цялата глава, на шията, гърдите, част от врата и пръстите на ръцете.

Състоянието се отежнява от това, че пациентът е вдишал от токсичните газове и пушеци, обясни проф. Хаджийски. Тъй като газовете са достигнали белите му дробове, това според докторите създава тежка прогноза за лечението му.

Преди 15 дни пациентът е бил с инфаркт, лекуван е в Трета градска болница с високо кръвно налягане, каза още проф. Хаджийски.
Мъжът се е запалил по традиционния начин, като първо се е залял с бензин.

"Направено е каквото трябва, пациентът е интубиран, поставен е на специално легло, на системи и обезболяващи", обясни професорът. Утре медиците, при смяна на превръзките на пациента, ще преценят какво да е последващото лечение и дали по отношение на раните ще се премине към оперативно изрязване на изгорелите участъци или ще се лекува консервативно, стана ясно още от думите на шефа на клиниката по изгарянията в "Пирогов".

"Пациентът не каза нищо, каза само, че го боли и че му се пие вода", изтъкна професор Огнян Хаджийски. И въпреки че обясни колко сериозно е състоянието на пациента, на журналистически въпрос какви са шансовете му за оцеляване, професор Хаджийски отговори: „В тази голяма клиника, шансът му да оцелее е голям".

Междувременно от Здравното министерство увериха, че новоназначеният министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров непрекъснато се информира за състоянието на пострадалия.

Припомняме, това е четвъртият подобен случай на самозапалване през последния месец.

Първият бе на възрастен мъж от Велико Търново, който се самозапали на пешеходна пътека и почина малко по-късно.

На 20 февруари пък, пред сградата на общината във Варна, се самозапали 36-годишният Пламен Горанов. Драматичният акт беше в знак на протест срещу местното управление.
36-годишният мъж беше 13 дни в медикаментозна кома. Пламен почина на 3 март от полиорганна недостатъчност.

На 10 март почина и 53-годишният мъж, който се самозапали в Община Раднево. Пациентът до последно бе в изключително критично състояние в Интензивния сектор на клиниката, където медицинските му показатели бяха под непрекъснат лекарски контрол.

Днешното поредно самозапалване на мъж намери отзвук и в световните медии.

Франс прес отбелязва, че 51-годишен мъж е в критично състояние, след като се е самозапалил пред президентството. Медията сочи, че трима българи вече са починали след самозапалване след избухналия всенароден гняв заради, както пише изданието, „бедността и корупцията в най-бедната страна членка на ЕС".

Франс прес припомня, че протестите са довели до оставката на правителството на 20 февруари тази година.