Защо бежанците ядат три пъти повече от българите, окладът им на ден е 6 лева, а на българите - 2?".

Този въпрос е зададен от обикновен гражданин на Разград към вицепрезидента Маргарита Попова по време на посещението й в гимназия „Екзарх Йосиф". Тя бе част от официалните гости в началото на програмата „Часове по демокрация"-съвместен проект с германска фондация за международно сътрудничество, пише "Родопи 24".

Вицепрезидентът Маргарита Попова отговорила: „Много хора си задават този въпрос, иска ми се да нямаше основание, и аз страдам от това, но това е положението".

Гражданинът: „Вие сте поредният политик, който ми се оправдава само, срам за България и позор".

Вицепрезидентът Попова отвърнала: „Между бежанците има не толкова бедни и гладни, но ако ние не се смилим над страдалците и не им помогнем, този спомен ще остане в сърцата на децата им, в тях ще се загнезди гневът и омразата, ще станат екстремисти и ще отидат в „Ислямска държава"...

В същото време наши сънародници, които се препитават в чужбина заявяват: „Българите работим за 7-8-9 евро на час. На индийците дават по 18-20 евро. Същото важи и за пакистанците. Навсякъде имат повече привилегии от хората от бившия Източен блок. Бежанци от Африка също са с по-добър статут от нашите хора. Баси Европата!".

Думите са на родопчани, които изкарват прехраната си във Великобритания, Германия, Холандия...

"И нито дума за стотиците хиляди нашенци, които избягаха от една друга война, в която не пукаха пушки, но умираха всеки ден мечтите им. Сега Европа е готова да отвори обятията си, да налива милиарди за справяне с бежанската криза. У дома пък не трябва да се ядосват бежанците, за да не поведат джихад...

И нито дума за своите.

Може би защото нито един политик не бе част от икономическите бежанци от зората на 90-те години?", пише изданието.