Ръководителите на британската разузнавателна служба МИ6 предупредиха, че британските агенти са мишени на руски шпиони във Великобритания, пише британският „Дейли експрес".

Шефовете на разузнавателните служби вярват, че агентите от МИ6 и техните семейства са поставен под риск от изнудване, тъй като агенти, които работят за руския президент Владимир Путин, търсят нови начини за достъп до важна класифицирана информация.

Меморандум, видян от британския „Дейли стар", отбелязва, че руски шпиони се опитват да превърнат британски служители от разузнаването в двойни агенти.

Допълва се, че пенсионирани агенти на МИ6 може също да са в списък на Путин, подчертавайки се, че британските агенти са „високоприоритетни цели".

Проблемът се разглежда като голяма заплаха за британската сигурност. Ръководителите на разузнавателните служби са призовали подчинените си да се обаждат на спешен телефонен номер по всяко време, когато има опит за вербуването им от чуждестранни агенти.

Повече от 3 хиляди души работят за британската външноразузнавателна служба МИ6.

Руските служби продължават да бъдат много активни и да се опитват да вербуват бивши служители на правителството. Ясно е, че те атакуват настоящи и бивши членове на службите, което се разглежда като техен приоритет. Руските служби обикновено използват натиск при операциите, пише в документа.

Има опасения, че руснаците могат да използват различни тактики, за да привлекат британски агенти, включително предлагане на пари или съблазняване на обекта с жена агент.

Британското контраразузнаване МИ5 предупреди, че сега повече руски агенти работят във Великобритания в сравнение с всеки период от Студената война. Смята се, че около 80 руски агенти действат във Великобритания.

Заплахата от Русия нараства с всеки изминал ден. Имаме руски бойни самолети, подводници и кораби, които пробват нашите граници. Сега техните шпиони обработват нашите агенти. Връщаме се към старите лоши дни от Студената война", каза източник от разузнаването.