100 години от рождението на поета Никола Вапцаров бе отбелязано тържествено в столицата.

Цветя и венци на мястото, където е разстрелян поета, поднесоха граждани и политици, дошли на мемориала „Гарнизонно стрелбище".

Вапцаров е поет на свето време, заяви в словото си вицепрезидентът Ангел Марин.

Той живее във време на борба и решителен двубой и не само участва в тази борба, но и загива в нея, подчерта той.

Вапцаров е поет на нашето време. Вапцаров ни е нужен днес със своята непоклатима вяра - вярата в човка, със своята любов към родината, с човечността си, заяви вицепрезидентът Марин, която явно заради вълнението си от паметния момент на няколко пъти обърка Вапцаров с Вазов.

Саможертва в името на идеала. Така депутатът от Коалиция за България Георги Пирински описа битието на поета.

Това е посланието му към всеки съвременен гражданин - да бъде последователен до край, да бъде честен пред себе си и пред обществото по възможно най-възвишения начин, заяви Пирински.

Учители и ученици от столичната гимназия, която носи името на поета събираше подписи за гражданска петиция, с която се иска отмяна на смъртното наказание на Никола Вапцаров.

Петицията ще бъде внесена до главния прокурор Борис Велчев.

Депутатите от Коалиция за България Михаил Миков и Асен Гагаузов се включиха в подписката на учениците. Вицепрезидентът Ангел Марин обаче не пожела.

Веднъж вече подобна петиция е внасяна до бившия главен прокурор Никола Филчев, но той е отказал отмяна на смъртното наказание на поета заради изтекла давност.