Темата за строителството в курортите и изграждането на ски писти отново сблъска предколедно природозащитници и коалиция „Природата за хората и регионите".

На пресконференция коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" изразиха публично притеснението си от новия план за управление на Национален парк „Пирин". Те настояват да се направи спешна екологична оценка.

Природозащитниците обвиниха община Банско, че е допуснала дисбаланс относно легловата база. По данни на сега действащия план, приет през 2004 г., там има 7800 легла. Новият план от 2014 г. пък предвижда леглова база на община Банско от над 18 000 легла. Тома Белев от „Зелени Балкани" обясни, че притеснението им идва от това, че в устройсвения план много се набляга на ски туризма и застрояването и много малко на развитието и опазването на природата.

Опасенията си природозащитниците мотивираха със съдържанието на плана на управление в част 1, където се срещали предимно термините, свързани със ски, с лифтове, а не с резервати, флора, биоразнообразие. По думите му, показателно за това, което се готви в националния парк е, че думата биоразнообразие е спомената 33 пъти, а ски 103 пъти.

В раздел „Устойчиво ползване на ресурсите" на плана се планирал и дърводобив за производствени цели, а в туристическата зона - строителство на нови спортни съоръжения.

Реакцията на „Природата за хората и регионите" не закъсня. Те обвиняват зелените, че за пореден път са пуснали неверни твърдения, свързани с Пирин. От коалицията изтъкват, че в обсъжданията на разработвания в момента план за управление на планината, са участвали над 150 заинтересовани лица, МОСВ, ЮНЕСКО, общини, бизнес и неправителствени организации.

Изпълнителите на проекта и представителя на МОСВ инж. Михаил Михайлов категорично са заявили, че дали въобще ще се изграждат 333 км ски писти и 113 км лифтове не зависи от този план. Още по малко да разрешава или забранява тази дейност. Планът определя какви и къде да са туристическите зони, а не какво ще се прави там. Строителството на хотели и нова леглова база са абсолютно забранени. Общо зоните за спорт и туризъм няма да са  повече от 10% от територията на парка. Останалите 90% са резервати и строго защитени територии, посочват от коалицията.