Общо 7 митничари са задържани към момента в хода на спецоперацията на ГКПП „Лесово".

На съвместна пресконференция на прокуратурата, спецпрокуратурата и ДАНС заместник главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че планираната операция е започнала в събота в 18:15 минути след дълга подготовка.

Акцията се задействала в момент, в който един началник на една от четирите смени предавал на началника на митничарския пункт плик с пари.

Повдигнати са обвинения на 7 лица, сред които е и Димитър Колев, началник на пункта Лесово, който е обвинен по член 321 от НК като ръководител на организирана престъпна група с дейност, насочена към получаване на подкуп.

Задържан е за 72 часа, предстои внасяне на искане за постоянна мярка.

Задържан е началникът на смяна Г, началник смяна Б, Димитър Шопов, който е заместник-началник на смяна Б, митнически инспектор от смяна Г.  Илия Илиев - заместник-началник на смяна В, е на свобода под гаранция от 2000 лева. Последната задържана е жена, експерт в „Приходи, пътни такси и разрешителен режим", като тя е под 1000 лева гаранция.

С тези седем обвиняеми вероятно не се изчерпват всички, които ще са обвиняеми по делото, категоричен бе Сарафов. Общо 21 митничари са били задържани, част от тях за момента остават не обвиняеми, а свидетели.

В рамките на акцията са извършени 94 претърсвания - 47 от които на служебни помещения и домове на служители.

24 са претърсените автомобили. Още 21 помещения са претърсени по необходимост, 18 от тях са складове. Разпитани са 14 свидетели до момента, включително граждани на Румъния, Молдова, Украйна - основно шофьори на ТИР-ове.

Давани са суми в турски лири, долари, евро, като парите са искани „за почерпка", но по същество са били, за да не се провежда митническа проверка и да не се създават административни пречки на преминаващите. Имат свидетелски показания и на служители от митницата, които разкриват в детайли криминалната схема на Лесово, увери Сарафов.

За момента над 220 хиляди лева са намерените и иззетите пари, възможно е в хода на разследването да се окажат и повече, разясни и Николай Найденов. Става въпрос за долари, евро, турска лира, румънски пари.

Общо 9 хиляди лева има пък открити  в складовете за веществени доказателства на началниците на смените - там било на принципа „Където пипнеш, откриваш". Парите са били добре крити, обясни Найденов.

Твърда тарифа е нямало, обикновено се давали дребни суми в рамките на 10-20 лева като български еквивалент в различни парични единици. Между 100 и 200 долара обаче са искани от митничарите за някои ТИР-ове. Между 50 и 80 хиляди лева бил месечният оборот на една смяна.

Нямаме данни парите да са вървели и към политици, увериха от прокуратурата.

Корумпираните митничари са имали голямо доверие помежду си, различите смени са решавали сами по колко от сумите да пращат нагоре към началниците си. У Димитър Колев са били намерили 82 хиляди лева в момента на задържането му, което вероятно е месечната му „допълнителна отплата".

Повече от четири месеца службите следили митничарите. От прокуратурата и спецпрокуратурата изразиха благодарности към новия стар шеф на митниците Ваньо Танов за съдействието за тази акция, макар че той не е знаел за нея предварително.

Ползвани са всички възможни начини за разкриване, които се намират в НПК, стана ясно още от думите на заместник главния прокурор - вероятно са прилагани и СРС-та, и белязани пари.