Медицинско изделие с неясен срок на годност и неустановен производител е използвано при операцията на Галина Мигохосян, след която жената почина.

Това стана ясно на днешното заседание в СГС, на което бяха разпитани свидетели, участвали в проверката на Изпълнителната агенция по лекарствата. По повод фаталната интервенция на 9 август 2012 г. експертите са извършили проверка по случая.

Припомняме, 32-годишната Галина Мигохосян почина при операция на апендицит в „Пирогов". Пациентката е била приета със силни болки в корема и е било решено да бъде оперирана. След операция по метода лапароскопия младата жена умира през февруари 2012 година.

Експерт в дирекция „Медицински изделия" в Изпълнителната агенция по лекарствата Тодор Дракчиев заяви в съдебна зала, че са изискали документация от болницата за това кога е доставено медицинското изделие и кой е производителят. Не е ясно категорично и какъв е бил пътят на продукта, за да стигне до болницата. От лечебното заведение са дали информация, че изделието е дарение от БЧК.

Становището на проверяващата комисия е било, че няма доказателства за срока на годност, информация за производителя и как медицинското изделие е стигнало до болничното заведение.

Другият експерт обясни, че при проверка на случай са длъжни да информират производителите за наличие на инцидент. В Агенцията по безопасност на лекарствата са постъпили доклади във връзка с възникнал инцидент. Причината - блокаж на апаратура, разкъсала артерия по време на лапароскопската операция от апендицит.

Свидетелят Антон Авджиев пък разясни, че има правилник, по който се приемат даренията. Дарителят трябва да предостави документация за характеристиките на медицинското изделие, сред които е и срокът на годност. Ако при дарението се установи, че продуктът не е годен, болницата не го приема. В тези случаи медицинските изделия трябва да се бракуват.