На доживотен затвор осъди Варненският апелативен съд Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев от групата  "Килърите", съобщи БГНЕС. С това ВАС потвърди присъдата на Шуменския окръжен съд от 21 декември 2012 г.

Тримата са подсъдими за поръчковите убийства на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, за причиняване на телесни повреди, за палежи и взривове.

На последното заседание по делото на 20 февруари подсъдимите заявиха пред Варненския апелативен съд, че не са участвали в престъпна група и очакват справедливи присъди.

Петър Стоянов - Сумиста заяви пред магистратите, че в затвора е намерил отговор на въпроса защо е бил изправен на съд. „Разказах ви подробно за задкулисието в политическия живот в България, за парите, които се плащаха, за да стане някой генерал, но в един момент хората, с които имах добри взаимоотношения, взеха властта и решиха, че съм заплаха за тях. В кариерата си на спортист съм печелил повече от 54 турнира и съм най-силният европеец, занимаващ се със сумо. Прославил съм България навсякъде по света. Бях обществена фигура, която трябваше да бъде смазана, защото някой видя потенциал в мен. Никой не може да ми отнеме славата и медалите", каза Сумиста.

Делото „Килърите" започна на 27 юни 2011 г. На втора инстанция процесът започна през ноември миналата година в бивша столова на затвора в морската столица.

Припомняме, Шуменският окръжен съд призна вината на Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, на бизнесмена от Търново Георги Вълев, на бившия полицай Петър Атмаджов и на хижаря Райчо Стойнев за убийствата на Борислав Георгиев - изпълнителен директор на „Атоменергоремонт", на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев.

Престъпната група бе осъдена също за палежи, побои, лихварство и за притежание на незаконни оръжия. На 21 декември 2012 г. Шуменският окръжен съд наложи три доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов, на Васил Костов и на Георги Вълев. Останалите от групата на "Килърите" - Янко Попов, Райчо Стойнев и Петър Атмаджов получиха по-леки присъди.