Обезвреждат опасните отпадъци у нас с 250 млн. швейцарски франка, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Сумата е подсигурена след подписването на договор по Българо-швейцарската програма от вицепремиера Томислав Дончев и посланика на Швейцария, акредитиран в София, обясни Василева по време на посещението на новоизграждащото се депо за отпадъци край Шереметя във Велико Търново, предаде Фокус.

Ивелина Василева поясни, че финансирането е безвъзмездно и чрез него проблемът с опасните отпадъци на територията на страната ще бъде изяло решен. „Този проблем има много дълга давност и е актуален от 80-те години на миналия век.

От времето на ТКЗС-та и кооперативите, голяма част от пестицидите, разпръснати на територията на страната се намират в складове. Всички тези помещения са инвентаризирани, има данни за тяхното състояние и обема на отпадъците, които се намират в тях, както и за количеството, което трябва да бъде третирано", обясни още министър Василева.

Тя добави, че това са отпадъци, които са рискови за живота и здравето на хората и това е причината активно да се работи по проекта. „Той ще бъде изпълнен на няколко фази. Преди всичко ще бъдат пакетирани на място опасните отпадъци. След това те ще бъдат транспортирани и обезвредени. След което помещенията ще бъдат санирани, за да няма никакви следи от вредното въздействие", разказа още министърът на околната среда и водите.

Според нея, подписването на договора е голям успех за българското Правителство, защото по оперативната програма „Околна среда" не могат да бъдат финансирани подобни дейности. „Тоест ние намерихме друг финансов източник за справяне с проблема", каза още тя. По думите й, след финализирането на проекта през 2019 година България ще се е справила на 100 % с проблема с опасните отпадъци.

Обезвреждането им ще бъде обект на обществена поръчка. Към момента на територията на страната няма инсталации, в които да се извършват подобни дейности.