Неидентифицирани въоръжени мъже са отвлекли двама украински журналисти в Крим, съобщи „Ройтерс" по информация на „Репортери без граници". От организацията предупреждават, че нападателите целят да превърнат региона в „новинарска черна дупка".

Силите, контролиращи Крим са отговорни за съдбата на журналистите", заяви генералният секретар на организацията Кростоф Делоар.

Олена Максименко от в. „Украински тижден" е изчезнала вчера заедно с Катерина Бутко и Александра Рязанцева, активистки от протестите на Майдана, които подкрепят новата власт в Киев. Трите жени били отведени от войници без отличителни знаци, които на КПП видели на ръката на една от жените татуировка, свързана с Майдана.

Репортерът от сайта „Главком" Олексий Бик видял отвеждането на трите жени. Той бил арестуван на същия КПП с шофьора си Евхен Рахно и фотографа на свободна практика Олес Кромпляс. Бик е бил освободен, но другите двама още са в неизвестност.

„Разтревожени сме се от ескалиращото нарушаване на правата на журналистите в Крим, който се превръща в място на беззаконие, а мащабите на цензурата говорят, че има стремеж регионът да се превърне в черна дупка за новини и информация", отбеляза още Кристоф Делоар в изявлението на „Репортери без граници".