За спешна регулация на сектора с бързи кредити настоява Инициативен комитет за регистрация на асоциация на фирмите, предоставящи бързи, необезпечени потребителски кредити. Искането е във връзка с пребития от служители на фирма за бързи кредити от Айтос поръчител по договор за потребителски кредити.

Припомняме, 57-годишен мъж е бил пребит в дома си от кредитори в Каблешково, община Поморие. Четирима мъже пристигнали в дома му, при което мъжът се заключил в банята. Нападателите обаче разбили вратата й, извели го и му нанесли побой.

От инициативния комитет призовават отговорните институции на диалог с тях за очистване на сектора на така наречените „Бързи потребителски кредити". Необходимо е институциите, в диалог с фирмите носители на добри практики, да въведат регулация, изключваща присъствието на подобни фирми на пазара. Това е дълъг и труден процес, но очистването на пазара от подобни структури не търпи отлагане, категорични са от Инициативния комитет. Според тях в тази посока България има положителен опит при очистването на застрахователния пазар преди близо 20 години.

Фирмите от инициативния комитет изразяват съжалението си, че институциите не са се вслушали в тревогите и предложенията им, както и в необходимостта от въвеждане на строги и ясни регулации в посока саниране на сектора и защита потребителите. Те смятат, че институциите са предпочели да се съсредоточат върху популистки промени в закона за потребителските кредити, промени, създаващи хранителна среда за тъмния сектор.

В Инициативния комитет за регистрация на асоциация на фирмите, предоставящи бързи, необезпечени потребителски кредити влизат: „Би енд джи кредит" ООД; „Вива кредит"; „Изи асет манаджмент" АД; „Креди хелп" ООД; „Кредисимо" АД; „Нет кредит" ООД; „Микро кредит" и „Кеш Кредит" ЕАД.