Почти четири години след като малката Гери издъхва на операционната маса, делото за смъртта й още се точи на първа инстанция. И днес Софийски градски съд отложи заседанието си с още един месец.

По делото подсъдими са четирима лекари, сред които на първо място е д-р Михаил Маджунов, който оперира Гери и вади сливиците й. Другите трима обвиняеми са на скамейката на подсъдимите, защото в определен момент след първата хирургична интервенция са преглеждали детето, но също не са поискали да се определи кръвната група.

Според прокуратурата д-р Табаков не е предприел „своевременни действия за компенсиране на кръвозагубата на детето", а д-р Юлиян Рангачев и д-р Иглика Станчева са забавили диагностицирането.

Въпреки че е подсъдим, Маджунов не прояви особено смирение и преди заседанието на СГС влезе в словесен конфликт с журналисти, които го заснемаха на влизане в съдебната зала.

Фоторепортер дори получи званието „нещастник" поради това, че върши служебните си задължания. Своеволието на медика далеч не се изчерпа с това, като той дори започна да се разпорежда в съдебната зала, затваряйки вратата й под носа на медиите, които имат правото да снимат всичко случващо се преди влизането на съдебния състав. Юридическият защитник на лекаря обаче така и не упомена, че клиентът й не желае да бъде сниман. Такова волеизявление няма и в обявяването на делото на страницата на Софийски градски съд, каквато е практиката по принцип.

В крайна сметка делото така и не тръгна, а се отложи за 23 октомври.

Оказа се, че за поредната експертиза за състоянието на Гери при оперативните намеси е нужно становището на анестезиолог, който работи с деца. Участието на такъв експерт от детската клиника в „Пирогов" обаче бе съгласувано от страните по делото едва днес. След като наесен тази експертиза бъде представена, делото тръгва към финала си и ще стартират пледоариите на страните.

Припомняме, в края на 2010 г. Гергана Йорданова, тогава на 4,5 години, е подложена на една от най-простите операции - вадене на сливици. Интервенцията е извършена в ИСУЛ от д-р Михаил Маджунов, специалист с 30 години стаж.

Момиченцето е оперирано на 8 декември, като всичко преминава по план и малката е изписана още същия ден. Тя обаче започва да плюе кръв и се връща за преглед, като според Маджунов всичко е наред и просто трябва да пие повече течности. Дни след това обаче проблемът се появява отново, като Гери започва да повръща кръв при хранене.

Майка й я води веднага в болницата, като по нейния разказ двете са разигравани от кабинет на кабинет, докато детето бъде настанено на легло. След това обаче Гери отново повръща кръв и почва да колабира.

Налага се спешна операция, при която обаче се оказва, че кръвопреливане не може да се направи, тъй като дотогава никой не се е сетил да изследва коя е кръвната й група, а вените на детето вече са били толкова свити, че на момента не е могло да се вземе кръв за проба. Момиченцето издъхва на операционната маса 15 дена след операцията на сливиците. Аутопсията сочи, че детето е изгубило много кръв.